Zmogljive vrtne kosilnice in vrtni traktorji

Na področju vrtnih kosilnic pestra ponudba opreme na tržišču ni nujno prednost. Kar težko bo namreč izbrati prave izdelke glede na naše potrebe. Seveda pa je dobrodošlo, da imamo na voljo pravo rešitev za bolj ali manj zahtevne uporabnike, če se lahko odločimo za tisto možnost, ki je za nas najbolj ustrezna.

Najmanj težav bodo imeli z izbiro kosilnice zahtevnejši uporabniki. Ti namreč dobro poznajo svoje potrebe in zahteve, poznajo tudi ponudbo in znajo primerjati med seboj različne modele in njihove lastnosti. Poleg tega pridejo običajno v poštev vrtni traktorji in druge zmogljivejše izvedbe, med katerimi ni toliko ponudbe in nimamo opravka z neštetimi različnimi modeli. Vsekakor pa je pametno izbiri posvetiti dovolj časa in premisleka, da zagotovimo kar najboljši rezultat. 

Veliko je odvisno od tega, s kakšnimi nalogami se ukvarjamo. Ni nujno, da bodo zahtevnejši uporabniki potrebovali zmogljivo kosilnico za velike terene, čisto možno je, da so bolj zahtevni drugi izzivi, recimo natančna košnja okoli kakšnih ovir. Vrtni traktorji so pogosto najboljša izbira, a nikakor niso edino orodje, ki je namenjeno zahtevnim uporabnikom. Pametno je torej pobrskati še po preostali ponudbi vrtnih kosilnic.

Vrtni traktorji in sedežne kosilnice

Najbolj značilna oprema za zahtevnejše uporabnike so sedežne vrtne kosilnice, s katerimi lahko hitro obdelamo velike površine. Omogočajo udobno uporabo, kar je zelo pomembno pri dolgotrajnem delu ter pri rednih opravilih. Profesionalni vrtnarji se vsakodnevno ukvarjajo s košnjo trave, delajo pa po osem ur ali celo več, zato je kakovostna sedežna kosilnica lahko kar samoumevna izbira.

Vrtni traktorji brez težav poskrbijo za košnjo večjih zelenic

Vrtni traktorji so sedežne kosilnice, ki pa ponujajo še nekaj dodatnih možnosti. Gre za vsestransko opremo za zahtevnejše uporabnike, ki se ne lotevajo le košnje trave, temveč imajo v mislih tudi druge naloge na velikem posestvu. Včasih se večinoma osredotočamo na zelenico, včasih pa delamo tudi z drevjem, obdelujemo zemljo, morda opravljamo celo kakšna poljedelska ali druga opravila. Poleg tega se vrtni traktorji s svojimi priključki dobro obnesejo tudi na drugih površinah – značilen primer je recimo pluženje zasneženega parkirišča. Vse to omogočajo prilagodljivi vrtni traktorji, ki imajo možnost uporabe različnih priključkov. To so napredne naprave, ki jih lahko dobro prilagodimo različnim opravilom, medtem kot rezervni deli za traktor ter servisne storitve poskrbijo, da je oprema res dobro pripravljena na delo v vseh razmerah.

Sedežne kosilnice so lahko tudi enostavnejše, prilagojene prav košnji trave. Te naprave so idealne za zahtevnejše uporabnike, ki se ukvarjajo le s košnjo in nimajo namena opravljati tudi drugih nalog na terenu. Takšne kosilnice so vrhunske pri košnji trave in ponujajo prav tako prepričljivo izkušnjo kot vrtni traktorji. Prav tako so za napredne naprave na voljo rezervni deli in servisne storitve, kot so na voljo rezervni deli za traktor in druge kosilnice.

Posebne sedežne kosilnice in vrtni traktorji

Na tem mestu gre izpostaviti še posebne kosilnice, ki niso namenjene zgolj splošni rabi pri košnji večjih zelenic. Hitro pridejo na misel BCS kosilnice, ki jih uporabljamo za košnjo zahtevnih terenov. To so vzdržljive in robustne kosilnice, ki jih lahko brez skrbi uporabljamo tudi v zahtevnih razmerah. Za dolgoročno vzdržljivost poskrbijo tudi rezervni deli BCS, čeprav je kosilnica že s samo zasnovo dobro pripravljena na delo.

BCS kosilnice imajo to prednost, da jih lahko zapeljemo na razgiban teren z velikimi nakloni in visoko travo. Dobro se kosajo tudi s podrastjo, celo z grmičevjem in drugimi vsiljivci. Za to poskrbijo zmogljivi noži, ki kosijo vse pred seboj. Če naletimo na kak poseben izziv in pride do kakšne poškodbe, pa rezervni deli BCS kosilnic omogočajo hitro in enostavno popravilo, pogosto tudi kar na terenu. Tako smo zelo dobro pripravljeni na delo na večjem posestvu, po BCS kosilnicah pa posegajo tudi mnogi kmetovalci pri obdelavi večjih travnikov.

Včasih vrtni traktorji ne pridejo v poštev in potrebujemo posebno opremo

Vrtni traktorji niso edina izbira za zahtevne uporabnike

Čeprav se zdi, da vsi zahtevni vrtnarji pri svojem delu potrebujemo zmogljiv vrtni traktor oziroma vsaj sedežno kosilnico, pridejo v poštev tudi druge vrtne kosilnice. Navsezadnje se tudi zahtevnejši uporabniki večinoma srečujejo z dokaj enostavnimi nalogami, za katere poskrbijo raznovrstne kosilnice.

Uporabljamo recimo nahrbtne kosilnice za košnjo okoli ovir, kot so ograje, drogovi, objekti in podobno. Prav tako nam takšne kosilnice omogočajo enostavno košnjo v nedostopnih kotičkih, enako velja za kakšne posebej razgibane terene z večjimi nakloni. V takšnih situacijah bodo tudi zahtevnejši uporabniki svoje delo najbolje opravili z dokaj enostavno opremo, tudi z nahrbtnimi kosilnicami, ki so namenjene predvsem manj zahtevnim domačim uporabnikom.

Seveda pa imajo vrtni traktorji nekatere alternative tudi med naprednejšimi vrstami kosilnic. Gotovo moramo omeniti sodobne robotske kosilnice, ki jih zelo radi uporabljajo tisti, ki se ne želijo sami posvečati zahtevnim opravilom na terenu, temveč bi radi košnjo v celoti prepustili sodobni tehnologiji. Takšne kosilnice so idealne za vzdrževanje perfektno pokošene zelenice, saj delo opravljajo kar same, brez potrebe po upravljanju s strani uporabnika. Takšne in podobne vrste kosilnic so v veliko pomoč in lahko nadomestijo mnoge funkcionalnosti, ki jih prinašajo vrtni traktorji