Zanesljiva hidravlika na kmetijski mehanizaciji

Zanesljiva kmetijska mehanizacija je nujna za brezskrbno in uspešno delo na kmetiji. Ne moremo si predstavljati, da bi lahko kmetijska opravila opravljali brez zmogljive opreme, ki nam priskoči na pomoč pri raznovrstnem delu na terenu. Zanašamo se predvsem na vsestranske traktorje in raznovrstne priključke, ki so pogosto močno prilagojeni kakšnim specifičnim nalogam. Jasno je, da moramo premišljeno izbirati med temi pripomočki in se odločati za tiste, ki bodo s svojimi funkcijami kar najbolje odgovorili na naše potrebe. A prav tako pomembno je, da za opremo dobro skrbimo in zagotovimo brezhibno delovanje skozi čas. Pri tem se za kritično pogosto izkaže hidravlika, ki je zaslužna za opravljanje zahtevnega dela pri različnih kosih kmetijske mehanizacije, seveda tudi pri traktorjih. Hidravlični sistem mora biti vedno dobro pripravljen na delo, zato mu moramo posvetiti dovolj pozornosti.

Ne samo, da je hidravlika ključnega pomena za opravljanje zahtevnega dela, je povsem nepogrešljiva tudi pri kakšnih lažjih opravilih. Le tako lahko povsem izkoristimo vse opcije, ki jih odpira dober traktor s kmetijsko mehanizacijo. Računamo lahko na to, da bomo brez težav opravili vse naloge, če le imamo ustrezno opremo, ki je na delo dobro pripravljena. Še zdaleč se hidravlični sistemi ne izkažejo za nepogrešljive le pri tistih, ki se ukvarjajo recimo z zahtevnimi gozdarskimi opravili!

Najprej je treba izbrati nabor ustrezne kmetijske mehanizacije, ki jo bomo pri delu potrebovali. V izhodišču smo pozorni predvsem na tiste lastnosti, ki bodo prišle najbolj do izraza pri nalogah, s katerimi se redno ukvarjamo. A prav tako ne zanemarimo dolgoročnega zadovoljstva, pozorni smo tudi na vzdržljivost in prilagodljivost opreme. Na kmetiji imamo pogosto opravka z zahtevnimi opravili, katerim bo kos le kakovostna oprema.

Hidravlika je zaslužna za zanesljivo delovanje večine kmetijske mehanizacije

Hidravlika pri ključnih kosih kmetijske mehanizacije

Nekateri priključki so naravnost nepogrešljivi in jih moramo imeti vedno na voljo, ko se posvečamo delu na kmetiji. Gotovo pa gre najprej izpostaviti že traktor, brez katerega nam kmetijska mehanizacija pravzaprav ne pomaga kaj dosti. Že traktorji se lahko med seboj močno razlikujejo, imamo različne modele z različnimi zmogljivostmi in funkcijami. V vsakem primeru pričakujemo, da bo vozilo zanesljivo in zmogljivo, svoje doda še hidravlika in možnost uporabe dodatne kmetijske mehanizacije.

O tem, katere priključke bomo potrebovali, moramo seveda presoditi sami. Ni vedno tako, da bomo lahko enostavno prepoznali svoje potrebe oziroma izbirali kar med tistimi kosi, ki veljajo za najbolj priljubljene. Vsak kmetovalec se srečuje s posebnimi opravili, na katere mora biti dobro pripravljen. Pojavljajo se lahko velike razlike, recimo med poljedelskimi opravili, sadjarstvom, živinorejo, vinogradništvom … Za vse te namene se lahko uporabljajo različni priključki, ki so bolj ali manj specializirani za posamezne naloge. 

Pri tistih kosih, ki so namenjeni zahtevnemu delu, igra pomembno nalogo prav hidravlika. To velja predvsem za mehanizacijo, ki jo uporabljamo za prenašanje velikih sil, lahko tudi za prenašanje in prestavljanje težkih tovorov. S traktorjem pogosto prevažamo težke prikolice, cisterne in podobno opremo, a tudi razno drugo mehanizacijo. Pomembno je, da je hidravlika vedno dobro pripravljena na takšno delo. V poštev pridejo tudi posamezne komponente takšnega sistema, za vse moramo dobro skrbeti.

Hidravlika in deli hidravličnega sistema

Zelo pozorni moramo biti na to, da dobro delujejo vsi elementi v hidravličnem sistemu. Najbolj odgovorno vlogo imajo hidravlične črpalke, ki skrbijo za to, da je hidravlična tekočina vedno na voljo tam, kjer jo potrebujemo. Hidravlika namreč deluje tako, da ustvarja velike sile s pretakanjem hidravlične tekočine, za to pa v veliki meri skrbi prav hidravlična črpalka. Ni pa to edini omembe vreden del hidravličnega sistema, svojo vlogo imajo prav vsi elementi, tudi kakšni detajli, kot so hidravlični ventili in hidravlične poteznice.

Pozorni moramo biti na celovito delovanje hidravličnega sistema. Le tako lahko računamo na to, da bo hidravlika dobro delovala brez kakšnih težav. Predvsem se želimo izogniti primeru, da bi nas pustila na cedilu ravno sredi zahtevnega dela.

Hidravlika ima skoraj neomejeno zmogljivost

Hidravlika v ponudbi trgovcev in serviserjev

Za hidravlične sisteme skrbimo z rednim vzdrževanjem in servisiranjem. Pri serviserjih najdemo tudi rezervne dele, med katerimi bodo gotovo hidravlični ventili in črpalke, pa tudi hidravlične poteznice in drugi nujni elementi, ki zagotavljajo brezhibno delovanje tega sistema. Najboljšo ponudbo lahko pričakujemo pri pooblaščenih serviserjih, seveda pa so rezervni deli na razpolago tudi pri drugih trgovcih.

Serviserji sicer ponujajo tudi druge izdelke in storitve. Najbolj privlačne so možnosti vzdrževalnih posegov in pregledov, ki omogočajo hitro prepoznavanje potencialnih težav. Najdemo lahko znake obrabe in morebitnih težav, ki jih lahko tako tudi pravočasno naslovimo. Ker ima hidravlika pri delu zelo pomembno nalogo, je pametno opravljati redne preglede in po potrebi tudi vzdrževanje sistema. Ne samo pri traktorju, temveč tudi pri kmetijski mehanizaciji, še posebej pri tisti, ki jo uporabljamo za zahtevnejša opravila.

Serviserji lahko poskrbijo za brezhibno delovanje traktorja in mehanizacije. Pri tem ne pride v poštev le hidravlika, temveč tudi vsi drugi sistemi, ki sodelujejo pri delu. Splača se torej koristiti celovite servisne storitve in opremo dobro vzdrževati.