Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Ogrevanje sanitarne vode je pomembna naloga, ki je ne smemo zanemarjati. Res je sicer, da gre za ogrevanje veliko energije in so posledično tudi stroški precej visoki, a ravno zato se splača dovolj pozornosti nameniti izbiri kakovostne in varčne opreme za ta namen. Pri izbiri in uporabi toplotne črpalke za sanitarno vodo lahko pričakujemo, da bomo na dolgi rok koristili številne prednosti tovrstne opreme – v primerjavi z alternativami se namreč prav toplotna črpalka izkaže za najbolj učinkovito in varčno opcijo, čeprav v izhodišču verjetno ne bo najcenejša možna rešitev.

Ne moremo trditi, da bo toplotna črpalka v vsakem primeru najboljša izbira. Na voljo je cela vrsta različnih ogrevalnih sistemov in naprav, izbira pa je v končni fazi odvisna od mnogih dejavnikov, tudi od čisto osebnih odločitev. Navsezadnje imamo opravka tudi z nekaterimi faktorji, na katere nimamo vpliva, recimo s podnebjem in lastnostmi okolja. Primerjave med različnimi opcijami moramo torej prilagoditi situaciji, najprej se prepričamo, da uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo v določenem primeru sploh pride v poštev. Na srečo so to dokaj kompaktne naprave, ki načeloma niso tako zahtevne za vgradnjo in uporabo. Drugače je pri drugih izvedbah, kot je recimo toplotna črpalka zemlja voda, ki zahteva dovolj prostora za vgradnjo podzemnih kolektorjev, ali toplotna črpalka voda voda, pri kateri je treba vrtati do podtalne vode.

Če imamo to opcijo, je uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo lahko zelo posrečena rešitev in prepričljivo prekosi vse alternative. Splača se torej ugotoviti, kakšne možnosti imamo na voljo in kako to ponudbo kar najbolje izkoristiti. Do izraza pridejo nekatere značilne odlike, ki jih ima toplotna črpalka v primerjavi z drugimi možnostmi.

Učinkovite in varčne toplotne črpalke za sanitarno vodo

Glavni adut toplotnih črpalk je predvsem cena ogrevanja na dolgi rok. Trik je v tem, da toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz okolja, pri tem pa visok izkoristek pri učinkovitem delovanju na dolgi rok zagotavlja minimalne stroške. Poraba energije je namreč zanemarljiva oziroma nam ni treba skrbeti za plačevanje energentov. Na dolgi rok to pomeni znatne prihranke!

Toplotna črpalka za sanitarno vodo izkorišča energijo, ki je na voljo v okolju

Toplotne črpalke za sanitarno vodo imajo veliko prednost tudi zato, ker gre za opremo, ki je redno v uporabi in posledično lahko povzroči veliko porabo in visoke stroške. To velja za razno drugo opremo, predvsem za električne sisteme, ki se pogosto predstavljajo kot varčni in učinkoviti – če nameravamo vodo ogrevati stalno in na dolgi rok, so visoki stroški neizogibni, razen če za ta namen ne porabljamo plačljivih energentov. Pri uporabi toplotne črpalke za sanitarno vodo je edini omembe vreden strošek poraba električne energije, ki poganja samo črpalko, a poraba je minimalna, električna energija pa ni posebej draga.

Seveda imajo toplotne črpalke za sanitarno vodo v primerjavi z drugimi napravami za ogrevanje sanitarne vode še druge prednosti. Navsezadnje gre za napredno sodobno opremo, ki odlično opravlja svoje delo, ne zahteva veliko pozornosti in brezhibno deluje tudi na dolgi rok – to so prav tiste odlike, ki jih iščemo pri tovrstni opremi.

Napredna toplotna črpalka za različne namene

Vsekakor so že toplotne črpalke za sanitarno vodo zelo prepričljive, uporabne in priljubljene. Imamo pa na voljo tudi druge izvedbe, ki se lahko še bolje obnesejo v določenih situacijah. Zelo priljubljene so seveda tudi toplotne črpalke za ogrevanje prostorov, naprave pa se razlikujejo še po nekaterih drugih ključnih lastnostih. Poleg tega imamo vedno na voljo še druge opcije za izkoriščanje energije iz okolja.

Velike razlike so med toplotnimi črpalkami, ki za ogrevanje uporabljajo različne vire energije iz okolja. Za najbolj zmogljivo varianto velja toplotna črpalka voda voda, ki pa je tudi najdražja in najbolj zahtevna za vgradnjo. Za ogrevanje običajnega stanovanja je ta izvedba neprimerna, saj prinaša preveč komplikacij in stroškov, presežka zmogljivosti pa tako ali tako ne bi mogli izkoristiti. Dokaj zmogljiva je tudi toplotna črpalka tip zemlja voda, ki za zbiranje energije iz okolja uporablja podzemne kolektorje. V tem primeru potrebujemo nekaj prostega zemljišča, v katerega lahko namestimo to opremo. Te toplotne črpalke so precej zmogljive in zelo zanesljive, primerne tudi za zahtevnejšo rabo. Manjše toplotne črpalke za sanitarno vodo so običajno v izvedbi zrak voda, ki je najbolj enostavna in najcenejša, a že zagotavlja odličen učinek za ta namen.

Toplotna črpalka učinkovito ogreva dom, a ne more posnemati prasketanja toplega plamena

Enostavne toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotna črpalka zrak voda je zelo priljubljena izbira. Ne le za sanitarno vodo, temveč tudi za ogrevanje stanovanj in drugih prostorov. Gre namreč za enostavno izvedbo, pri kateri nimamo visokih stroškov ali veliko dela z zahtevno vgradnjo, potrebujemo namreč le enostavno zunanjo enoto, podobno kot pri klimatskih napravah. Tako je toplotna črpalka te vrste tudi cenejša, stroški se hitreje povrnejo in že hitro lahko pričakujemo prihranke. 

Vsaka toplotna črpalka ima svoje prednosti, zato se moramo vedno premišljeno odločiti glede na to, kakšne so naše potrebe. Gotovo bo moč najti idealno rešitev, s katero lahko z odličnim učinkom naslovimo prav vse potrebe, toplotna črpalka pa nam bo na dolgi rok gotovo brezhibno služila.