Rozeta za dimnik in nujni dodatki

Dimniškega sistema ne sestavlja le cev za dimnik, temveč ima celoten sistem še kar nekaj drugih elementov, ki so lahko prav tako pomembni. Nekateri dodatki so nujni, drugi so le zelo dobrodošli. V vsakem primeru pa moramo vedeti, kaj vse je na voljo in kako nam lahko pri oblikovanju dimniškega sistema pomaga. Predvsem dimniška rozeta pogosto igra pomembno vlogo pri ureditvi dimniških sistemov v sodobnih bivalnih prostorih, sploh če želimo uporabljati različne kurilne naprave. Prav tako pomembno vlogo imajo lahko vratca za dimnik, ki so v nekaterih primerih zahtevana in predpisana, na kar moramo biti posebej pozorni. V končni fazi gre za našo varnost in izkušnjo pri dolgoročni uporabi, tudi za kakovost bivanja v stanovanjih, kjer uporabljamo kurilne naprave, torej moramo biti že pri načrtovanju dimnika zelo pozorni.

Veliko vlogo ima seveda tudi sama cev za dimnik ter drugi nujni materiali, ki se tu uporabljajo. Pravzaprav moramo poskrbeti za to, da celoten sistem odlično sodeluje med seboj in ponuja kar najboljši končni učinek. S tem imamo lahko določen vpliv tudi na izkoristek kurilne naprave, torej ne le na našo izkušnjo pri kurjenju, temveč tudi na učinkovitost izgorevanja in stroške s kurivi.

Rozeta za dimnik in dimniška vratca

Med ključnimi dodatki je gotovo rozeta za dimnik, ne smemo pa pozabiti še na dimniška vratca. Oba elementa dajeta dimniškemu sistemu ključno fleksibilnost, saj sama cev za dimnik tega ne omogoča.

Rozeta za dimnik je nekakšen zaključek, ki omogoča modularno sestavljanje dimniškega sistema. Je seveda tudi nujna za priključitev različnih kurilnih naprav. To pomeni, da moramo že pravočasno ugotoviti, kje želimo imeti rozete nameščene, da bomo dobro pripravljeni na uporabo kurilnih naprav in na morebitno širitev sistema. Prav tako omogoča rozeta za dimnik vpogled v dimniško cev, kar je izredno dobrodošlo pri čiščenju in vzdrževanju, pa tudi pri pregledih in drugih varnostnih ukrepih. Seveda mora biti rozeta za dimnik zanesljiva in dobro izdelana oziroma nameščena, da tu ne prihaja do kakšnih tveganj.

Rozeta za dimnik ima pomembno nalogo predvsem s tem, da odpira možnosti za uporabo dodatnih elementov v dimniškem sistemu, predvsem seveda služi za priklop kurilnih naprav. Vratca za dimnik imajo nekatere sorodne funkcije, a tega ne omogočajo. Namenjene so enostavnemu čiščenju in vzdrževanju, saj imamo skozi vratca neoviran vpogled v cev za dimnik. To je nepogrešljivo pri čiščenju, torej na ta način zagotavljamo tudi učinkovito in varno kurjenje, kar gotovo ni zanemarljiva funkcija.

Rozeta za dimnik omogoča enostavno vgradnjo kurilnih naprav

Rozeta za dimnik in dodatki za učinkovito izgorevanje

Nekateri dodatki imajo velik vpliv na funkcionalnost samega dimniškega sistema. Rozeta za dimnik seveda že s tem, da omogočajo učinkovito in enostavno priključitev kurilnih naprav. Obstajajo pa tudi elementi, ki imajo še bolj neposreden vpliv na učinkovitost izgorevanja kurilnih naprav in na izkušnjo uporabnikov.

To je lahko recimo dimniška kapa, ki se nahaja na samem zaključku dimniškega sistema. Kapa tam ščiti pred vdorom snega, dežja in drugih vsiljivcev iz okolja, hkrati pa skrbi za učinkovit vlek in dobro izgorevanje ter zanesljivo odvajanje dima in plinov.

Če uporabljamo kurilno napravo za ogrevanje prostorov, pride v poštev tudi šamotna plošča ali opeka. Na ta način lahko opremo zanesljivo vgradimo na svoje mesto in dosežemo odlične lastnosti pri sproščanju toplote v prostor. Šamotna plošča se uporablja tam, kjer želimo preprečiti prehod odvečne toplote, ta se zadržuje in se nato postopno sprošča. Učinkovitost je torej večja, boljši izkoristek pa pomeni nižje stroške. Je pa treba takšno opremo dobro načrtovati in izdelati, sama šamotna malta še ne prinaša nujno vseh prednosti. Pametno je za ta namen izbrati profesionalne storitve, čeprav je seveda šamotna malta na voljo tudi za izdelavo rešitev v lastni režiji.

Cev za dimnik

Cev za dimnik ni dodatek, temveč je ključni del dimniškega sistema. To pomeni, da imamo pri teh odločitvah še večjo odgovornost. Priljubljeni so inox dimniki, ki v mnogih situacijah predstavljajo kar samoumevno izbiro, niso pa nujno res vedno najboljši. Prav tako je lahko cev za dimnik izdelana iz drugih materialov, samo zato ker so inox dimniki precej priljubljeni še ne zmanjkuje drugih opcij – na voljo so recimo tudi keramični dimniki. Materiali sami imajo velik vpliv na končne lastnosti cevi in dimnika, zato je pametno posegati po preverjenih in priljubljenih rešitvah višjega kakovostnega ranga, ne glede na to, kak material izberemo za cev za dimnik.

Starejše dimnike je pametno sanirati in zamenjati cev za dimnik

V vsakem primeru ima cev za dimnik pomembno nalogo, ki jo mora brezhibno opravljati. Ravno to je namreč na dolgi rok ključni element dimniškega sistema in odloča o varnosti in izkušnji pri kurjenju. Poleg tega do cevi ne moremo vedno enostavno dostopati in je ne moremo enostavno zamenjati, kot to velja za rozeto, dimniško kapo ali vratca. Tako mora biti cev za dimnik že v izhodišču dobro pripravljena na dolgoročno uporabo in velike obremenitve. V nasprotnem primeru bo potrebna sanacija dimnika, morda kar kompletna prenova, kar je lahko zelo priporočljiv ukrep predvsem pri vgradnji novih kurilnih naprav v stare objekte.