Rekuperacija v sodobnih prezračevalnih sistemih

Prezračevanje je zelo pomembna naloga v praktično vsakem objektu, še posebej pa v stanovanjih, kjer moramo stalno vzdrževati prijetno okolje, ki omogoča visoko kakovost bivanja. A naloga je vse prej kot lahka, sploh če želimo preprečiti visoke toplotne izgube in posledične stroške. Ravno zato je v sodobnih prezračevalnih sistemih priljubljena rekuperacija, ki ima to nalogo, da zmanjša toplotne izgube, hkrati pa zagotavlja odlično izkušnjo pri prezračevanju.

Na voljo so nam sicer različni prezračevalni sistemi, ki se lahko dobro obnesejo tudi s kakšnimi drugimi mehanizmi delovanja. Vse je odvisno od tega, za kakšne prostore gre in kakšne cilje imamo pri zračenju. Vsekakor ni univerzalnih rešitev, ki bi ustrezale prav vsaki situaciji, je pa lokalno prezračevanje z rekuperacijo v mnogih sodobnih stanovanjih zelo mamljiva izbira, ki bo verjetno ponudila odličen učinek v praksi.

Lokalna rekuperacija za najboljši učinek

Pogosto se odločimo za lokalno prezračevanje z rekuperacijo, ki nudi najboljše učinke v sodobnih stanovanjih. Opravka imamo namreč z nekaterimi kritičnimi prostori, v katerih se zadržuje visoka vlažnost in povzroča težave. Najboljši primer je kopalnica, včasih pa se pojavijo težave tudi v kuhinji in drugih prostorih.

Za takšne potrebe so ustrezni tudi enostavni prezračevalni sistemi, pri teh pa ima rekuperacija zelo očitno prednost, saj ni treba pristati na energetske izgube in višje stroške. Lokalno prezračevanje na ta način je zelo učinkovito in varčno, predvsem pa ponuja idealne razmere v prostorih, ki jih na ta način zračimo. V kopalnici ne potrebujemo kakšnih posebej zmogljivih naprav ali obsežnih sistemov, lokalni sistem z rekuperacijo je običajno povsem spodobna rešitev.

Rekuperacija preprečuje toplotne izgube pri zračenju

Vsekakor se rekuperacija v takšnem primeru splača. Kopalnico moramo redno zračiti, da se v prostoru ne zadržuje vlaga, opravka imamo tudi s precej visoko vlažnostjo. To pomeni, da prezračevalni sistemi stalno delujejo, posledično bi lahko pričakovali velike izgube zaradi uhajanja toplote. Rekuperacija je ključna funkcija takšnega sistema. Gre preprosto za zadrževanje energije, ki bi sicer preko toplega zraka ušla v okolje. Zrak iz okolja je hladnejši, torej znižuje temperaturo v prostoru in viša stroške zaradi ogrevanja ali pa pokvari občutek stanovalcev v prostoru. Rekuperacija pa poskrbi, da toplota z zrakom ne uhaja, temveč se zadrži in se s svežim zrakom ponovno sprošča v notranjost. S tem dosežemo minimalne izgube in preprečimo nepotrebne stroške, hkrati pa vzdržujemo prijetno temperaturo in občutek v prostoru.

V končni fazi je pomembno predvsem to, da prostore ustrezno zračimo in ohranjamo primerno vlažnost. S tega vidika rekuperacija nima kakšne odločilne vloge, če smo seveda pripravljeni pristati na višje toplotne izgube in stroške. So pa pogosto prav sodobni prezračevalni sistemi, pri katerih je rekuperacija ena izmed ključnih funkcij, tudi sicer najbolj učinkoviti in prepričljivi za zračenje prostorov.

Kakšen izkoristek ima rekuperacija?

Toplotne izgube so neizogibne, če uporabljamo kakršnokoli prezračevanje, saj pri izmenjavi zraka nihajo tudi temperature in energija uhaja v okolje. Rekuperacija pa je lahko zelo učinkovita in v notranjosti zadrži visok delež energije, tako pa praktično izniči stroške, ki bi jih sicer imeli zaradi dodatnega ogrevanja.

V praksi so izkoristki odvisni od različnih dejavnikov, predvsem pa od opreme, ki jo za ta namen izberemo. Napredni prezračevalni sistemi z rekuperacijo imajo zelo visoke izkoristke, recimo okoli 85% ali 90%, kar je vsekakor dober učinek. Tako je upravičena za napreden prezračevalni sistem cena, čeprav rekuperacija praviloma ni posebej draga, takšni sistemi so na voljo za nekaj sto evrov.

Naprednejši prezračevalni sistemi

Na voljo so seveda tudi naprednejši prezračevalni sistemi, sploh za centralno prezračevanje in prezračevanje večjih zgradb. V takšnih primerih moramo imeti še vedno v mislih potencialne toplotne izgube, ki so pravzaprav lahko celo večje, a so včasih tudi bolj sprejemljive, če lahko najdemo kakšno zelo elegantno rešitev. Seveda pa se tudi v takšnih primerih uporabljajo prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki ponujajo svoje prednosti.

V večjih objektih se seveda uporabljajo kompleksnejši prezračevalni sistemi

Najbolj enostavni prezračevalni sistemi so zelo poceni in so lahko tudi precej učinkoviti. Pravzaprav lahko prostore učinkovito zračimo že z odpiranjem oken in vrat. V starejših objektih je pogosto povsem zadostno že pasivno zračenje skozi slabo zatesnjene špranje med okni in vrati. Seveda je za takšen prezračevalni sistem minimalna cena, dosegamo lahko dober učinek, a pomisliti moramo na mnoge pomanjkljivosti – že to, da moramo prostore sami nadzirati in ročno zračiti, seveda pa tudi na toplotne izgube in posledične stroške.

V sodobnih zgradbah lahko pridejo v poštev druge rešitve, ki jih je pametno že pravočasno načrtovati. Pri gradnji je že čas, da izdelamo učinkovit sistem. Prezračevalni sistemi imajo različne lastnosti in ponujajo različne učinke, imamo pa praviloma vedno isti cilj. Če tega lahko dosežemo z enostavnim in ugodnim sistemom, je to lahko prava rešitev. Včasih pa ni druge izbire kot vgradnja naprednega sistema, ki bo morda precej drag. Poleg tega moramo upoštevati tudi predpise s tega področja, navsezadnje pa imajo prezračevalni sistemi lahko tudi neposreden vpliv na naše počutje in zdravje. Kakovostno prezračevanje je zato ključnega pomena za visoko kakovost bivanja v stanovanju.