Otroške rjuhe, prevleke in posteljnina

Otroška postelja mora biti zelo dobro opremljena, če želimo malčku zagotoviti prijeten in miren spanec. V nasprotnem primeru se lahko izkaže, da je ravno zaradi neustrezne opreme na postelji vsaka noč prava borba in otrok nikakor ne bo želel zaspati. Prav tako ima otroška posteljnina lahko ključno vlogo pri zagotavljanju zdravja, saj je v neposrednem stiku z občutljivo otroško kožo in močno odloča o udobju pri spanju. Potrebujemo raznovrstno opremo, tako rjuhe in odeje kot tudi prevleke in morda še kakšne dodatke, kot je posteljno pregrinjalo.

Pri izbiri nas torej čaka kar dosti dela. Najprej se moramo prepričati, da posegamo po kakovostnih izdelkih, ki bodo lahko svojo nalogo dlje časa opravljali brez težav. Ne pozabimo, da so otroci včasih med zahtevnejšimi uporabniki, ki svojo opremo močno obremenjujejo, tudi za posteljnino to lahko velja. Če nočemo, da se bodo rjuhe trgale in obrabljale, moramo izbrati kakovostno opremo, ki je prilagojena prav tovrstni uporabi. Poseben izziv je lahko tudi otroška posteljnina, ki mora odgovarjati dimenzijam ležišča in odeje. V nekaterih primerih imamo dokaj enostavno nalogo in pride v poštev posteljnina 140x200 za običajno enojno posteljo, ni pa to nujno.

Otroška posteljnina je lahko zahtevna za izbiro

Že takoj torej naletimo na mnoge premisleke, ki ključno vplivajo na končni učinek izbrane opreme. V mislih moramo ohraniti kar nekaj pomembnih lastnosti, s katerimi otroška posteljnina vpliva na končno izkušnjo pri uporabi.

Otroci so lahko zahtevni pri spanju, zato jim mora biti otroška posteljnina dobro prilagojena

Najprej smo seveda pozorni na dimenzije, ki se morajo skladati z dimenzijami postelje oziroma ležišča, poznati pa moramo tudi ustrezne dimenzije odeje, ki se na otroški postelji uporablja. Otroška posteljnina se namreč označuje z dimenzijami, ki ustrezajo dimenzijam odeje, torej so navedene dimenzije prevleke za odejo. Prevleka za jogi bo manjša, na kar moramo biti pozorni. Dodatna komplikacija lahko izvira iz tega, da so otroške postelje včasih manjše ali pa niso narejene v standardnih dimenzijah, za te bo iskanje posteljnine še bolj zahtevno.

Za standardno enojno posteljo je prava dimenzija posteljnine 140x200, ki lahko odlično funkcionira kot otroška posteljnina. Odgovarja ležiščem v dimenzijah 90x200 ali 100x200 cm, torej je prevleka za jogi v teh dimenzijah, medtem ko je 140x200 mera odeje oziroma prevleke za odejo. Na vsem tem včasih najdemo še večje posteljno pregrinjalo, ki pa običajno nima veze s samo posteljnino. Za manjše ali drugače oblikovane postelje seveda izberemo drugo posteljnino, na srečo je otroška posteljnina na voljo v različnih izvedbah tudi za posebne otroške postelje.

Prijetna in udobna otroška posteljnina

Bodimo pozorni še na to, da izberemo prijetne in udobne materiale, saj ima ravno posteljnina največjo vlogo pri tem, kako se bo otrok pri spanju počutil. To so materiali, ki bodo v stalnem stiku z otroško kožo, zato njihove lastnosti niso zanemarljive.

Otroška posteljnina je običajno izdelana iz bombaža ali drugih naravnih materialov, včasih recimo tudi iz bambusovih vlaken. Naravni materiali so prijetni in dobro dihajo, ne povzročajo alergijskih reakcij in so prijazni do otroške kože. Bombažna posteljnina je na voljo v široki ponudbi, prav tako je otroška posteljnina pogosto posebej oblikovana in poslikana, da je izbira še bolj mikavna.

O končnem učinku odločajo različni dejavniki. S pravimi dimenzijami in materiali pa že imamo dobro rešitev pri opremljanju otroške postelje, saj se izognemo večini najbolj drastičnih napak. Če zagotovimo ustrezno velikost in material, se lahko odločamo tudi na podlagi poslikave, kar je spet ena ključna lastnost, ki jo ima otroška posteljnina. Hitro lahko poveže skupaj celo otroško sobo.

Rjuhe in druga oprema na postelji

Sama posteljnina še ne ponuja uporabne opreme za spanje, to so le prevleke. Včasih je sicer tudi to povsem dovolj, običajno pa potrebujemo še dodatne rjuhe in odejo, morda še posteljno pregrinjalo, ki je lahko zelo posrečen dodatek.

Rjuhe so nujne, nekateri dodatki pa zelo dobrodošli

Spet smo pozorni na podobne prioritete kot pri sami posteljnini. Opravka imamo z različnimi dimenzijami in materiali, pa tudi z drugimi lastnostmi, ki imajo vpliv na končno izkušnjo pri uporabi. Predvsem rjuhe imajo v tem oziru veliko odgovornost, saj se ravno v rjuho otrok zavije, ko se odpravi spat. Poleg rjuhe pa otroška postelja gotovo potrebuje še odejo za hladne noči, običajno se odločimo za vsestransko prešito odejo, ki bo gotovo prepričala z vsemi svojimi odlikami. Gre namreč za odlično opremo za praktično vsako situacijo, na voljo so debele zimske odeje in odeje za prehodno obdobje, tudi v poletnem času lahko rjuhe dopolnimo s takšnim dodatkom.

Kaj pa drugi dodatki? Tem se na otroških posteljah praviloma izogibamo, saj ne želimo po nepotrebnem zapolnjevati prostora in motiti otroka pri spanju. Predvsem se izogibamo dekorativnim blazinam in drugim izdelkom, ki so otrokom pogosto zelo všeč in bi jih z veseljem vzeli s seboj v posteljo. Med rjuhe lahko vzamejo kakšne manjše dodatke, recimo kakšnega plišastega ljubljenčka, vsekakor pa je pametno, da ne pretiravamo s kakšno drugo dodatno opremo. Zagotoviti moramo mirno in udobno spanje, igrivost in radovednost pa raje potešimo z drugo opremo otroške sobe, ki je namenjena uporabi preko dneva.