Klasični in gotovi parketi pri zanesljivem parketarstvu

Parketi so precej priljubljeni, saj prinašajo prav poseben učinek v stanovanjskem prostoru. Res pa je, da niso vedno najbolj elegantna rešitev, če jih primerjamo z drugimi talnimi oblogami, poleg tega moramo parkete primerjati tudi med seboj – na voljo imamo različne izvedbe, ki se lahko precej razlikujejo. V vsakem primeru moramo biti pozorni na končni učinek v prostoru, zato se ne moremo zanašati na kakšne splošne smernice. V poštev pride le prilagojena rešitev za konkretno situacijo, to pa najdemo pri zanesljivem, usposobljenem in izkušenem parketarstvu.

Odločamo se med različnimi izvedbami parketa, pa tudi med različnimi materiali. Strokovnjaki bodo znali svetovati in pripraviti idealne rešitve na podlagi želja in zahtev naročnika. V vsakem prostoru lahko s parketom dosežemo zelo posrečene učinke, moramo pa seveda najprej sprejeti prave odločitve. Od teh so odvisni tudi stroški, ki jih bomo imeli pri izdelavi in polaganju parketa, ter delo, ki ga bomo imeli z vzdrževanjem na dolgi rok. Upoštevajmo še življenjsko dobo, gotovo ciljamo na dolgoročno zadovoljstvo in pričakujemo, da bo parket brez težav preživel več generacij uporabnikov.

Različni parketi torej ponujajo različne učinke, zato se moramo premišljeno odločiti za pravo izvedbo, kakovostne materiale in zanesljivo parketarstvo.

Kakovostni parketi postavijo piko na i urejenemu stanovanju

Klasični parketi

Najbolj priljubljena izvedbe je pri nas klasični parket, na katerega običajno pomislimo, ko razmišljamo o lesenih talnih oblogah. To je klasična rešitev, ki se zelo dobro obnese v praktično vsaki situaciji, zato se tudi pogosto priporoča in je tako priljubljena. Vsekakor ima nekatere edinstvene prednosti, pa tudi nekatere pomanjkljivosti, ki jih je treba poznati.

Klasična izvedba ima predvsem to prednost, da je zelo zanesljiva, kakovostna in vzdržljiva, ima dolgo življenjsko dobo in brez težav prenaša tudi večje obremenitve. Računamo lahko na dolga leta brezskrbne uporabe, tudi če imamo v načrtu večje obremenitve pri redni uporabi. Takšni parketi so zelo stabilni, z njimi nimamo težav, tudi nimamo kakšnega posebnega dela z vzdrževanjem na dolgi rok. Namestijo se tako, da se prilepijo na pripravljeno površino, kar zagotavlja optimalno vzdržljivost in obstojnost. Možno je sicer tudi plavajoče polaganje. Še ena prednost je ta, da je klasični parket nekoliko cenejši, če primerjamo ceno samega materiala in izdelave.

Klasični parket se lahko vgradi v različne prostore, kjer imamo ustrezno pripravljeno površino. Res je sicer, da je polaganje parketa v tem primeru nekoliko bolj zahtevno in zamudno, posledično tudi dražje. Potrebno je brušenje parketa, opravi se tudi oljenje. Gre torej za nekoliko večji projekt, kar pa ni nujno velika nevšečnost pri gradnji. Poleg tega oljenje in brušenje parketa na lokaciji zagotavljata odličen končni učinek, kar upravičuje višji strošek.

Gotovi parketi

Kot alternativa klasičnemu se pogosto predstavlja gotovi parket, ki je sicer podoben, a ima nekatere posebne razlike. Tudi v tem primeru lahko omenimo nekatere edinstvene odlike in pomanjkljivosti. 

Razlika je ta, da se ti parketi izdelajo že predhodno, tako da so elementi že tovarniško obdelani in pripravljeni na vgradnjo. Imamo brušene in lakirane elemente, ki jih lahko preprosto položimo na lokaciji. Dela je bistveno manj, polaganje je enostavnejše in cenejše. Običajno se gotovi parket polaga na klik. Možne so sicer različne izvedbe, lahko se izdela kot masivni parket, ki je primerljiv s klasičnimi parketi, pogosto pa so to dvoslojni ali troslojni parketi. Pri teh imamo možnost uporabe talnega gretja, kar je odličen učinek in še ena prednost teh parketov.

Med pomanjkljivostmi gre gotovo izpostaviti nekoliko višjo ceno samega materiala, saj potrebujemo posebej pripravljene lesene elemente, ki so že v izhodišču brušeni in lakirani. Res je, da to potem nadoknadimo z enostavno, hitro in cenovno ugodno montažo.

Drugi parketi in preostala ponudba parketarstva

Pri zanesljivih ponudnikih z dobro ponudbo lahko najdemo še mnoge druge vrste parketa. Pravzaprav so že klasični in gotovi parketi na voljo v različnih izvedbah, v obeh primerih si lahko privoščimo veliko svobode pri načrtovanju in polaganju, tako da dosežemo različne vizualne učinke. So pa na voljo tudi drugi parketi, ki imajo tudi drugačne osnovne lastnosti. Ponudba je sicer odvisna od izbranega parketarstva, pri nekaterih mojstrih lahko pričakujemo, da bo na voljo zelo veliko izbire, kar je vsekakor prednost.

Parketi so lahko kakovostni in imajo dolgo življenjsko dobo, a zahtevajo tudi nekaj vzdrževanja

Ima pa dobro parketarstvo še druge prednosti. Že v izhodišču se izkaže s pestro ponudbo, a tudi dobrim svetovanjem. Sama ponudba nam prav nič ne pomaga, če se ne moremo odločiti za dober parket in ne moremo ugotoviti, katera rešitev bo za nas najboljša. Kakovostni parketi se najbolje obnesejo tam, kjer predstavljajo najboljšo rešitev glede na potrebe uporabnika in lastnosti prostora, zato je strokovni nasvet lahko zelo dragocen. Prav tako se parketarstvo izkaže za pomembnega partnerja skozi sam postopek gradnje, saj je treba parket natančno načrtovati in izdelati, prav tako terja veliko pozornosti tudi polaganje. Na vsakem koraku se lahko zanesemo na izkušene mojstre, ki zagotavljajo najboljšo izkušnjo.

Tako lahko kakovostni parketi prepričajo tudi zahtevnejše uporabnike. Najprej najdemo zanesljivo parketarstvo, nato izkoristimo njihovo ponudbo in se opremimo z vrhunskim parketom za svoj dom.