Katera steklena vrata bodo najbolj prepričala?

Steklo je zelo priljubljen material v gradbeništvu, pa tudi pri izdelavi stanovanjske opreme. Najbolj opazno je gotovo pri oknih, brez težav pa lahko najdemo še številne druge primere, recimo steklena vrata, ki so tudi razmeroma pogosta. Takšna vrata lahko naredijo odličen učinek, saj dobro izkoriščajo nekatere značilne posebnosti stekla. Tako jih lahko tudi uporabimo v različnih okoljih, kjer želimo narediti dober vtis.

Dodatna prednost je še ta, da so vrata iz stekla pogosto nekoliko bolj dovršena, imajo posebej obdelano površino in dodatke iz drugih materialov, dodamo lahko seveda tudi avtomatske mehanizme. Značilna so drsna steklena vrata, ki jih srečujemo v poslovnih prostorih in trgovinah. Prav tako so zelo posrečene kombinacije stekla z drugimi materiali, včasih gre le za manjšo zasteklitev in steklo pravzaprav ni primarni material. Jasno je, da steklo odpira celo vrsto možnosti, ki jih lahko s pridom izkoristimo pri opremljanju takšnih in drugačnih prostorov.

Za kar najboljši učinek moramo dobro poznati svoje potrebe in zahteve, da se lahko odločimo za prava steklena vrata. Ponudba je namreč kar široka, izdelki pa se med seboj lahko zelo razlikujejo. S premišljeno izbiro dosežemo odličen učinek in svojo investicijo kar najbolje izkoristimo. Takšna vrata so namreč lahko precej draga, še posebej če se odločamo za avtomatska vhodna vrata na drsnih ali vrtljivih mehanizmih.

Avtomatska steklena vrata za vhod

Najbolj značilna steklena vrata so verjetno tista, ki se uporabljajo v trgovinah. To so drsna vrata, ki jih poganja električni motor, običajno jih upravlja senzor gibanja. Vsekakor imajo takšna vrata lahko odličen učinek na vhodu, sploh če pričakujemo prehod večjega števila ljudi, kot to velja v komercialnem okolju.

Steklena vrata so primerna tudi za večje vhode

Seveda pa imajo steklena vrata tudi druge prednosti, s katerimi prepričajo v vlogi vhodnih vrat. Najprej gre omeniti že visoko estetsko vrednost, takšna vrata na prvi pogled navdušijo s čudovito vizualno podobo, še posebej če steklo dodatno obdelamo ali opremimo s kakšnimi dodatki. Takšna vrata so zelo priljubljena tudi za opremljanje kakšnih javnih zgradb, poslovnih prostorov, hotelov in podobnih objektov, kjer prvi vtis veliko šteje.

Med lastnostmi stekla omenimo še prepustnost svetlobe ter seveda prepustnost pogleda v notranjost objekta. Oboje je pomembno pri opremljanju raznovrstnih prostorov. Drsna steklena vrata v trgovinah vabijo obiskovalce, ki zrejo skozi steklo kot skozi izložbeno okno. V drugih prostorih je lahko steklo dobrodošlo kot okno, ki prepušča naravno ali umetno svetlobo.

Nadalje pa steklena vrata na vhodu pogosto dopolnjujejo še avtomatski mehanizmi, ki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju odlične izkušnje pri uporabi.

Avtomatski mehanizmi za steklena vrata

Najbolj značilen je električni pomik vrat na drsnih vodilih. To so avtomatska drsna vrata, ki so precej enostavna in tudi cenovno relativno ugodna, a vseeno ponujajo odličen učinek, ki ga s pridom izkoristimo v različnih okoljih. Funkcionalnost takšnih vrat je recimo velika prednost v prodajalnah in drugih komercialnih prostorih, kjer pričakujemo veliko obiskovalcev, ki jim ne želimo omejevati prehoda. Avtomatska drsna vrata delujejo samodejno s pomočjo senzorja gibanja, tako da se sama odprejo, ko zaznajo pristop obiskovalca.

Na voljo so tudi drugi avtomatski mehanizmi, steklena vrata lahko delujejo na različne načine. To so recimo lahko tudi vrtljiva vrata, ki prav tako delujejo samodejno. Lahko pa elektromotor povežemo z drugimi senzorji ali pa ga upravljamo z gumbom, morda celo na daljavo. Vse to so možnosti, ki nudijo velik potencial za uporabo avtomatskih vrat na vhodu. Seveda je možno pripraviti tudi napredne rešitve, s katerimi imamo popoln nadzor nad vhodom. Vse bolj priljubljena so tudi pametna vrata, ki ponujajo še dodatne opcije upravljanja in delovanja.

Notranja steklena vrata

Iz stekla lahko izdelamo tudi notranja vrata, kar je lahko še bolj posrečena rešitev. Najbolj se takšne opcije izkažejo v pisarnah in poslovnih prostorih, kjer želimo prepuščati svetlobo, včasih pa se steklena notranja vrata uporabljajo tudi v stanovanjskih prostorih.

Steklena vrata uporabljamo tudi v notranjosti stanovanj

Steklena vrata so v vsakem primeru precej prilagodljiva. Izdelujejo se v različnih oblikah, na voljo so nihajna vrata, drsna vrata in druge izvedbe. Poleg tega moramo imeti v mislih še kombinacije z drugimi materiali, zasteklitev je zelo priljubljena tudi za mnoga notranja vrata v stanovanjskem okolju, kjer so takšne rešitve zelo elegantne in tudi precej poceni. Izbiramo torej lahko med številnimi izdelki, ki se dobro prilagajajo različnim zahtevam okolja, v katerih jih nameravamo uporabljati.

Notranja vrata iz stekla so zelo posrečena v kombinaciji s preostalo opremo v sodobnem modnem slogu, sploh s steklenimi elementi. Lahko pa uporabljamo le steklena notranja vrata, morda tudi v običajnih stanovanjskih prostorih. Navsezadnje še vedno veljajo vse omenjene prednosti stekla, medtem ko enostavna vrata niso pretirano draga. Ni se treba posluževati avtomatskih mehanizmov in električnega pomika, že takoj lahko računamo na določene prednosti, ki jih ponujajo le steklena vrata. Tako prekašamo alternative tudi z enostavnimi in ugodnimi izvedbami, ki imajo v različnih okoljih lahko odlične učinke, tudi kot notranja vrata. Možnosti je res veliko in splača se jih tudi izkoristiti, če lahko računamo na odličen končni učinek.