Kaširanje, perforacija in druge tehnike pri tiskarjih

Pri tiskanju se poslužujemo različnih tehnik, s katerimi lahko dosegamo različne rezultate. V nekaterih primerih s tem seveda ne bo kakšnih posebnih težav. Če nameravamo natisniti enostavne dokumente na papir, lahko pričakujemo dober rezultat ne glede na to, kakšen tiskalnik in kakšen papir uporabimo. Seveda moramo biti še vedno pozorni na to, da ugodimo osnovnim zahtevam, ki jih imamo, a delo verjetno ne bo posebej zahtevno.

Drugače je, če potrebujemo kaširanje ali kakšno drugo tehniko dodatne obdelave. Za takšne projekte je veliko bolj priporočljivo preveriti ponudbo profesionalnih tiskarjev, ki se ukvarjajo prav s tem. To so namreč zahtevnejše naloge, ki jih z običajno domačo opremo ne moremo uspešno opraviti. Sploh v primeru, da pričakujemo odlične rezultate, na tem področju ne moremo sklepati velikih kompromisov. Na srečo nam profesionalni tiskarji ponujajo ustrezne opcije, s katerimi dosežemo odlične rezultate, ne da bi morali sklepati kakšne kompromise. Ne glede na to, kakšne storitve potrebujemo, lahko pričakujemo, da bo večja tiskarna z vrhunsko opremo in izkušenim kadrom lahko pripravila pravo rešitev.

Tako imamo na voljo različne možnosti obdelave in tiskanja na različne materiale. Kaširanje je le en primer, omejeni smo pravzaprav le s svojo domišljijo, kar je pisano na kožo tistim, ki pripravljajo promocijske izdelke in podobne tiskovine, pri katerih pride do izraza predvsem kreativnost. Pametno je torej poznati ponudbo tiskarjev, ki jo lahko izkoristimo pri iskanju posrečenih domiselnih tiskovin.

Kaširanje, perforacija in druge možnosti tiskanja in obdelave imajo velik potencial

Kaširanje in tiskarske tehnike

Ni nujno, da se osredotočimo na možnosti dodatne obdelave ali kakšnih posebnih prilagoditev. Že osnovne tiskarske tehnike ponujajo širok nabor možnosti pri oblikovanju kakovostnih tiskovin. Tako se najprej odločimo za ustrezno tehniko tiska glede na to, kakšne izdelke bi radi izdelali.

Zelo vsestranski je digitalni tisk, s katerim je možno izdelati razne tiskovine na različnih materialih. Predvsem je pri digitalnem tisku prednost ta, da lahko motiv sproti prilagajamo in spreminjamo, lahko je tudi vsak natis povsem edinstven. Če načrtujemo natis v večjih nakladah, je bolj priporočljiv ofsetni tisk, ki se običajno uporablja za promocijske tiskovine in podobne izdelke v večjih nakladah. Če pa nas zanima tisk na različne materiale, bo morda pravo rešitev ponudil sitotisk, ki se recimo pogosto uporablja tudi za tiskanje na tekstil.

Takšne in drugačne tehnike lahko pričakujemo v ponudbi vsakega profesionalnega tiskarja. Ni se treba vnaprej odločiti za tehniko, vedeti moramo le, kaj bi radi dosegli. Tako se tiskar odloči, katera tehnika bo najboljša recimo za tiskanje fotografij, tiskanje na majice ali izdelavo poslovnih vizitk. Vsaka naloga zahteva poseben pristop, s katerim dosežemo kar najboljše izdelke. 

Včasih imamo opravka z nalogami, ki so morda na videz še bolj zahtevne, to je recimo kaširanje, ki vključuje pravzaprav kar izdelavo celih izdelkov, ne le tiskanja. V takšnih primerih se mora tehnika tiska kombinirati še z načini dodatne obdelave, na ta način lahko dosežemo odlične rezultate.

Kaširanje in možnosti dodatne obdelave

Kaširanje pomeni tisk na druge materiale, običajno so to penaste plošče, ki sestavljajo večje izdelke. Ne gre torej le za tisk, temveč za izdelavo večjih izdelkov, ki morajo biti premišljeno sestavljeni in dobro potiskani. To pomeni, da bo treba za kaširanje izbrati dobrega tiskarja, ki lahko pri tovrstnih projektih zagotovi odlične rezultate.

Običajno je možno kaširanje kar neposredno na penaste plošče, včasih pa se motivi lahko tudi lepijo in lahko dosežemo dobre rezultate tudi pri kakšnih zahtevnejših projektih. Pomembno je, da izberemo zanesljivega tiskarja, ki s svojo opremo in izkušnjami odpira vse potrebne možnosti za takšne naloge.

Enako seveda velja za druge naloge, ki zahtevajo dodatno obdelavo. Morda bo nekaj dela tudi z izdelki, ki jih ponuja sitotisk, še bolj značilne so tiskovine, ki jih je treba naknadno izrezati ali oblikovati. Dober primer so letaki, pri katerih se opravi še perforacija – na ta način lahko del letaka pripravimo za prejemnika, da ga lahko odtrga in shrani, tako lahko zbiramo tudi povratne informacije in podobno. Perforacija je spet način dodatne obdelave, ki nam odpira mnoge možnosti pri oblikovanju naprednih tiskovin, a le, če imamo možnost brezhibne izdelave takšnih izdelkov pri tiskarju.

Kaširanje za izdelavo promocijskih izdelkov

Mnoge tehnike so posebej dobro prilagojene za izdelavo večjih promocijskih izdelkov. Kaširanje se uporablja za tisk na penaste plošče, iz katerih lahko izdelamo razne večje izdelke. Predvsem na ta način dopolnjujemo kakšne stojnice, sejemske predstavitve, izdelamo lahko table, promocijske napise, pogosto tudi stojala oziroma držala za izdelke. Kaširanje omogoča, da kombiniramo kakovosten tisk z možnostjo naknadne obdelave in pripravimo izdelke, ki se bodo res odlično izkazali v praksi.

Kaširanje se uporablja za izdelavo promocijskih tabel in stojal iz penastih ploščSeveda pričakujemo tak učinek tudi pri drugi ponudbi, ki vključuje pripravo večjih izdelkov, ne le tiskanje. Nekatere naloge so povsem enostavne, recimo tiskanje fotografij ali poslovnih tiskovin. Na drugi strani pa imamo tiskanje na zastave ali izdelavo reklamnih tabel – tudi to so naloge, ki vključujejo predvsem tiskanje, a so bistveno bolj zahtevne, ne moremo računati na to, da bo možno vse opraviti povsem enostavno in brez težav.