Kaj imajo skupnega stoli za jedilnico in konferenčni stoli?

Redno uporabljamo različne vrste stolov, ki imajo različne funkcije in učinke. V nekaterih primerih lahko za različne namene uporabimo isti stol ali pa uporabimo različne stole za isti namen. Navsezadnje gre vedno za enako primarno nalogo, vedno potrebujemo udoben stol za sedenje. Se pa splača dobro poznati možnosti in izbrati ustrezne stole za vsako vlogo. Posebej pomembni so stoli za jedilnico, ki jih redno uporabljamo, kot tudi konferenčni stoli, ki se uporabljajo v pisarnah. Na prvi pogled gre za precej različne stole, a imajo tudi veliko skupnega. 

Pri izbiri stolov moramo biti pozorni bolj na lastne potrebe in zahteve določene situacije kot na lastnosti samega stola. Ravno zato se odločamo glede na okolje, kjer želimo stol uporabljati, in glede na aktivnosti, ki spremljajo sedenje. Teh dejavnikov ne smemo zanemariti, saj vsi stoli niso uporabni kar za vse namene, tudi če gre v vsakem primeru za dokaj podobno opremo.

Stoli za jedilnico imajo raznovrstno vlogo

V stanovanju potrebujemo miren kotiček, kjer lahko uživamo ob okusnih obrokih. To je najbolj izrazita vloga, ki jo imajo stoli za jedilnico – takoj si predstavljamo veliko mizo in zbirko usklajenih stolov, tam pa običajno sedimo pri kosilu ali večerji. Seveda so stoli za jedilnico na enak način zelo dobrodošli tudi pri drugih obrokih ali za kratek postanek.

Hitro se izkaže, da stoli za jedilnico pravzaprav s svojimi funkcionalnostmi še zdaleč niso omejeni na jedilnico in s tem nazivom v resnici označujemo stole, ki imajo v stanovanju lahko zelo raznovrstno vlogo. Gre za vsestranski stol, ki ga brez težav uporabimo za razne aktivnosti, če le ne gre za res dolgotrajno sedenje ali pa za kakšne posebne dejavnosti v sedečem položaju. In res se stoli za jedilnico redno uporabljajo pri druženjih in pri raznih prostočasnih aktivnostih, včasih tudi pri študiju in učenju, branju, reševanju križank, delu na računalniku …

Stoli za jedilnico imajo v stanovanju več pomembnih nalog

V vsakem primeru morajo biti stoli za jedilnico torej dobro pripravljeni na raznovrstno uporabo. Potrebujemo zanesljive in prilagodljive stole, ki se bodo odlično odrezali v vsaki vlogi. Na srečo pri uporabi teh stolov praviloma nismo zelo zahtevni. V poštev pridejo običajni stoli za jedilnico, ki so že v izhodišču precej univerzalni. So dovolj udobni in ponujajo dobro podporo za hrbet, pri tem pa uporabnika ne ovirajo. Piko na i doda lep vizualni izgled, ki je pri teh stolih pogosto precej pomemben. Imamo tudi dovolj svobode, da izberemo lepo oblikovane stole, tudi če moramo pri tem žrtvovati nekaj udobja ali funkcionalnosti, saj stoli za jedilnico praviloma nimajo zelo pomembnih nalog, pri katerih bi prišli do izraza kakšni majhni detajli.

Konferenčni stoli v primerjavi

Zanimivo je, da zgoraj opisanemu v veliki meri odgovarjajo tudi konferenčni stoli. Ti so prav tako vsestransko uporabni in morajo biti primerni za različne načine uporabe, le da se pretežno pojavljajo v pisarnah in drugih poslovnih prostorih. Konferenčni stoli so tako pogosto nekoliko bolj udobni, lahko izberemo za to funkcijo tudi ergonomski stol. A z vsestransko uporabnostjo mislimo tudi na to, da ne smemo dajati preveč prioritet kakšnim specifičnim funkcijam – če nameravamo stol uporabljati za delo, potem pride takoj veliko bolj v poštev običajen pisarniški stol, poskrbimo tudi za druge dejavnike na delovnem mestu.

Konferenčni stoli se praviloma uporabljajo, kot pove naziv, pri izvedbi konferenc, sestankov in podobnih poslovnih dogodkov. Spet se torej izkaže, da gre za stole, ki morajo biti dobro pripravljeni na različne naloge, a niso nujno prav prilagojeni dolgotrajnemu sedenju. Ergonomski stol lahko močno pomaga pri daljših sestankih, a praviloma so konferenčni stoli že dokaj udobni in prijetni, da ne motijo pozornosti pri poslovnih dogodkih.

Konferenčni stoli so v pisarni nekakšen analog jedilniškim stolom, ki jih uporabljamo doma

Konferenčni stoli, stoli za jedilnico in alternative

Za praktično vsak stol lahko najdemo alternativo. Včasih potrebujemo posebno opremo, recimo pisarniški stol za dolgotrajno sedenje, takrat nimamo na voljo veliko drugih opcij. Nudijo pa stoli za jedilnico več izbire, enako tudi konferenčni stoli.

V jedilnici je recimo dobro obnesejo tudi malo drugačni barski stoli, ki so zelo posrečeni predvsem v sodobnih jedilnicah. Moderne kuhinje so pogosto kombinirane z jedilnico in ločene z visokim pultom ali kuhinjskim otokom, ob katerem se visoki barski stoli odlično znajdejo. Seveda lahko uporabimo tudi nižje barske stole, ki so prav tako na voljo, še posebej če želimo ustvariti bolj sproščeno okolje za obedovanje in druženje – domiselna izbira opreme lahko vodi v zelo posrečene učinke.

Tudi konferenčni stoli imajo svoje alternative. Pogosto se v poslovnem okolju seveda uporabljajo pisarniški stoli, sploh če gre za kakšne delovne naloge, pri katerih moramo biti dlje časa osredotočeni na delo. Lahko pa se odločimo tudi za lounge pohištvo, ki je primarno namenjeno uporabi v recepcijah, čakalnicah in podobnih prostorih.

Izkaže se, da so ti stoli zelo vsestranski, poleg tega odpirajo mnoge možnosti za doseganje raznih posrečenih učinkov. Ni se treba torej močno omejevati glede na to, ali so določeni stoli res konferenčni ali ne oziroma ali so res namenjeni za jedilnico ali ne. Kar nekaj domiselnih rešitev lahko najdemo zunaj tega okvira!